Предстоящи събития за днес

0

В Ловеч започват събитията, посветени на 147 години от гибелта на Васил Левски. Проф. Пламен Павлов ще представи книгата си „Левски – другото име на свободата“, от 17.30 часа, в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“. След това, от 19.00 часа, е документалният спектакъл на Драматичен театър Ловеч – „Той! Левски“.

***
Заместник – кметът на Столична община Албена Атанасова ще присъства днес на освещаването на параклис в Дом за стари хора „Надежда“, ул. „Пиротска“ 175.
Параклисът „Св. Пророк Илия“ е изграден изцяло със средства да дарителя Галина Кунева и ще бъде осветен от свещеник от Храм „Света Троица“.
Освещаването ще се състои от 11:00 часа и на него ще присъстват представители на различни институции и приятели на дома.

***
Книгата „Останете живи“, посветена на каузата да спре войната по пътищата, ще бъде представена в Добрич в Международния ден на доброто. Авторът и издател на книгата Георги Стоянов е отличен в деветото издание на Годишните награди за пътна безопасност. Изданието, което отправя съвети към младите хора как да действат при катастрофи и да помогнат на пострадали, ще бъде представено от автора в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, СУ „Петко Славейков“ и Професионалната гимназия по туризъм.

***
В Медицинския университет в Плевен днес е началото на новата учебна година за чуждестранните студенти. Новоприети в първи курс са рекорден брой чужденци – 300, с 50 повече, в сравнение с миналата година. Те са представители на 32 държави – с четири повече, спрямо 2019 година. Според установена традиция, преди да започнат обучението си, студентите ще положат академична клетва. Началото е от 10.00 ч. в аудитория „Магнум“ на Втора клинична база. /МР/

***
С възстановка на първия учебен ден от 15 февруари 1950 г. в Профилираната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи“ в Ловеч ще бъде отбелязана 70-тата годишнина на училището. Това е първата държавна чуждоезикова гимназия в България. Възстановката е по инициатива на ученическия съвет и ще бъде представена от 11.00 часа.

***
Камерен оркестър Хасково с диригент Цанислав Петков ще изнесе концерт от 19 часа в драматичен театър „Иван Димов“. Солисти са Илин Папазян – китара и Август – Александър Павлов – виолончело. В програмата Т. Витали, Дж. Перголези, Ф. Карули, Ф. Менделсон и П. И. Чайковски.

***
Изложба от конкурса „Любов и вино“ ще бъде открита в 18,00 часа в Доходното здание в Русе. Тя е част от програмата на артсалона „Любов и вино“, организиран от общината.