Мая Манолова призова за по-строги мерки към фирмите, които работят с боклук

0

Боклуците и площадките са разпилени на територията на цялата страна, без връзка с инсталациите. Често боклукът се оказва ничий и каква е крайната цел за неговото оползотворяване. Заложили сме и по-високи изисквания към фирмите, които се занимават с третирането на отпадъци, защото сега и фирма с един лев капитал, фантом, на практика може да се занимава внос, транспортиране, съхраняване на отпадъци. Това заяви Мая Манолова в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

Мая Манолова призова за приемането на мерки, които да са насочени към ограничаването на вноса на боклук.

Мая Манолова: Би следвало да бъдат заложени изисквания за банкови гаранции, така че държавата да може да си реализира отговорността в случаите, в които се оказва, че екологичното законодателство тежко нарушено.

По думите на Манолова в момента законът действа в полза на тези фирми.

Мая Манолова: Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат принципа на мълчаливото съгласие – достатъчно е да подадеш документи и да поискаш да извършваш някоя от дейностите, свързани с третиране на отпадъци. Ако нямаш произнасяне в срок – да се приеме, че всичко ти е разрешено. Ако искаш да отвориш малко магазинче или фризьорски салон, се изисква изрично съгласие.