Селата в община Свиленград са акцент в местната политика през тази година

4
0

Малките населени места в общината са един от акцентите в местната политика през тази година и намират отражение в приетия бюджет. Това съобщи пред репортер на БТА зам.-кметът на Свиленград Мария Костадинова. Според разчетите, разходите по различни пера за 23-те села в общината ще бъдат за около милион лева при очаквани данъчни приходи от тях малко над 560 000 лева. Дейността на домашния социален патронаж в тези села ще бъде дофинансиран със 128 000 лева, уточни Костадинова.

По нейни думи, използват се всички възможности на оперативните програми, за да се промени средата в тези населени места. Тази година ще бъде приключен проектът за подмяна на водопроводната мрежа на четири големи села – Капитан Андреево, Левка, Студена и Момково, който е на стойност шест милиона лева, даде за пример Костадинова. Друг проект – на стойност милион лева, който ще бъде завършен, е цялостният ремонт на язовира „Каламджика“ край село Димитровче, който ще има система за ранно известяване при опасност от наводнения.

По проекти с Местната инициативна група предстои възстановяване на зелени площи и паркови пространства в селата Левка, Димитровче, Мезек, Пъстрогор и Капитан Андреево, допълни Костадинова. Тя поясни още, че в програмата и бюджета на общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ има заложени немалко средства за ремонтни дейности, а към дружеството има изградена група, която изцяло обслужва малките населени места, когато има нужда от почистване и частични ремонти.

Костадинова посочи, че от много години не е работено по уличната инфраструктура в селата, но, от друга страна, инвестициите в села, където са останали по 100-200 души, е много трудна и вложенията за цялостното изграждане на улици са неефективни. Затова се предвиждат средства за изкърпване.

По темата за грижата за възрастните хора и здравното обслужване по селата, Костадинова посочи, че се надява проектът „Патронажна грижа“ частично да покрие тези нужди. Зам.-кметът подчерта още, че по инициатива на общинските съветници от ГЕРБ ще бъдат осигурени медицински лица за повечето населени места, които да извършват посещения в определени дни.