Бившият кмет на Разград осъди полицай за обиди и клевети

2
0

Районният съд в Разград осъди полицай да заплати на бившия кмет на Разград д-р Валентин Василев 3 000 лева обезщетение за обиди и клевети, отправени в социалната мрежа. Решението е публикувано на сайта на съдебната институция.

Д-р Василев претендираше с четири отделни иска 10 000 лева за нанесени му неимуществени вреди от служителя на Областната дирекция на МВР в Разград Павлин Павлов. Те се изразявали в унижение на честта и достойнството му, вследствие от обидни думи и изрази, и за разгласяне на неистински твърдения, публикувани на профила на полицая в социалната мрежа.
Съдът обаче е уважил само двата иска, като Павлов е осъден да заплати по 1500 лева обезщетение на Василев за обидни публикации, а не по три хиляди лева. При определянето на размера на вредите, съдът е взел под внимание, че обидните думи са причинили психически дискомфорт на Василев, но по делото обаче не било установено това да му е създало затруднения и неудобство в общуването с близки, приятели, колеги, родители, лица, имащи достъп до социалната мрежа, се посочва в съдебното решение. Наред с това съдът взел предвид, че изразите били употребени в една публикация, възприети са от ищеца като едно цяло и едновременно са причинили негативни изживявания.

Другите два иска от по две хиляди лева за разгласяване на неистински твърдения съдът е отхвърлил изцяло като неоснователни и недоказани и е приел, че написаното е оценъчно съждение.
Освен това бившият кмет трябва да получи и 270 лева за деловодни разноски.
Според решението на съда д-р Валентин Василев пък ще трябва да плати на полицая 1180 лева за направените по делото разноски.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд.
Д-р Валентин Василев отказа коментар, и лаконично отговори, че „който прочете мотивите на съда ще му станат ясни много неща“.

Защитникът на Павлов адвокат Стоян Димитров заяви, че ще преценят дали да обжалват след като получат съдебното решение и се запознаят с мотивите.