Парламентът в Париж започна дебатите за спорната пенсионна реформа

4
0

Френският парламент започна днес да обсъжда спорния план на президента Еманюел Макрон за реформа в пенсионната система, като се очаква ожесточените дебати да продължат месеци наред, предаде Асошиейтед прес.
Според агенцията окончателното гласуване след законодателните процедури в Националното събрание няма да бъде преди лятото.

Подготвяните промени за осъвременяване на системата за пенсиониране, които са сред приоритетите на Макрон, бяха посрещнати през последните месеци с гняв от синдикати и предизвикаха улични протести и най-голямата транспортна стачка във Франция от десетилетия насам.

Пред членовете на Националното събрание новият министър на здравеопазването Оливие Веран каза, че „законопроектът има легитимността на президентски проект“. Министърът изрази надежда, че в близко бъдеще той ще има и „голяма легитимност, дадена от законодателите“.

Опозиционните депутати се надяват да парират правителствените планове, като са внесли 41 хиляди предложения за поправки в проекта. Но партията на Макрон има абсолютно мнозинство в долната камара на френския парламент.