Сурвакарската група от гр. Батановци се представи успешно на 60-тия фестивал в Птуй

3
0

Сурвакарската група на гр. Батановци се е представила успешно на традиционния фестивал в словенския град Птуй, съобщи общинският пресцентър. Фестивалът „Курентование“ се е провел за 60-и път, а гвоздеят на юбилейното издание на събитието е била батановската група, която обрала овациите на публиката с впечатляващите си маски, костюми и хореография. И на трите фестивални сцени на словенския град сурвакарската група е била очаквана с огромен интерес.

Гостуването на батановските сурвакари е част от традиционните културни връзки между Перник и Птуй, затвърдени в поредицата работни срещи на кмета на гр. Батановци Радослав Петров, представител на община Перник и кмета на Птуй Нушка Гайшек. В срещите е участвал и посланикът на България в Словения Младен Червеняков.

Във фестивалните дни са били проведени и срещи с президента на ФЕКГ Ларс Алгел, генералния секретар на организацията Бранко Брумен, както и с представители на федерацията от Украйна и ръководители на маскарадни групи от Хърватска. Част от групите, които досега не са посещавали фестивала в Перник, са били поканени да вземат участие в следващото издание на „Сурва“ през 2021 г. в Перник.