Старозагорци се поклониха пред паметта на Левски

0

Граждани, ученици, студенти, свещеници от цялата епархия взеха участие в общоградското поклонение пред мемориала на Васил Левски в Стара Загора.

Паметникът се издига на метри от храм „Св.Димитър“, в който е бил произведен в йеромонах Дякона. В двора на храма е килийното училище, в което е учил. Заупокойна молитва по повод 147-та годишнина от обесването му отслужи Старозагорският митрополит Киприан.

„Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“, припомни в безсмъртните думи на Левски в словото си зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя подчерта, че само две години след смъртта му през 1875 година, избухва Старозагорското въстание и на чело на него застават съратници на Левски, които продължават борбата – Кольо Ганчев, Христо Шиваров, Димчо Стаев, Господин Михайловски, братя Жекови.

„Старозагорският период от живота на Левски му носи не само високо образование, тук в навечерието на замонашването си младият карловец избира духовното си име, в знак на преклонение и почит към мъченическия подвиг на Свети Игнатий Старозагорски, пожертвал също живота си, заради отеческата си вяра. Дякона Игнатий Васил Левски се жертва, за да изкупи греховете ни и за да ни сбере с подвига си за общи цели и общи действия “ , изтъкна в словото си известният историк и преподавател във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ – проф. Петко Петков.
Признателни старозагорци положиха венци и цветя пред паметника на Левски.