Предстоящи събития за днес

2
0

Възпоменателните събития по повод 147 години от гибелта на Васил Левски в Ловеч ще започнат от 8.00 часа с туристическия поход „По стъпките на Апостола“. От 11.00 часа е гражданското поклонение на паметника на Васил Левски в двора на ханчето. Вечерта, от 17.30 часа, жителите и гостите на Ловеч ще могат да гледат в Драматичния театър „През погледа на Левски“ – танцов спектакъл на народно читалище „Бяла Анаста – 2016 г.“, а след това да се включат във възпоменателното факелно шествие в памет на Васил Левски.

*****
С Архиерейска света литургия и панихида в 9.00 часа в църквата „Света Богородица“ в Карлово ще започне възпоменателното отбелязване на 147-та годишнина от гибелта Васил Левски. В 11.00 часа пред паметника на Апостола на едноименния площад ще се състои митинг-поклонение. С шествие всички присъстващи ще отидат до родната къща на Васил Левски, където ще бъдат положени цветя пред паметника на майка му Гина Кунчева.

*****
С поклонение пред паметника на Васил Левски на централната алея на Бунарджика в Пловдив от 10.00 часа ще бъде почетена 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. Слово пред паметника ще произнесе Павлина Николова, зам.- председател на Общински комитет „Васил Левски“- Пловдив. Преди това, в 9.00 часа в храм „Св. Св. Петър и Павел“ ще бъде отслужена панихида.

*****
Факелно шествие под наслов „Васил Левски – 147 години безсмъртие!“ ще се състои от 17.30 часа в Русе. Половин час по-рано в храма „Свети Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена панихида в памет на Апостола на свободата. Основен организатор на събитието е местната структура на ВМРО в Русе.

*****
С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в едноименното училище в Разград ще бъде почетена 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Ритуалът по поднасяне на венци и цветя ще бъде предшестван от музикално-поетична програма.
Общоградски чествания по повод годишнината от смъртта на Левски организират и общините Исперих и Кубрат.

*****
С „Урок по родолюбие“ от 9.30 часа пред ППМГ „Добри Чинтулов“ в Сливен ще започнат проявите, посветени на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски. В 10.00 часа в квартал „Клуцохор“ ще бъдат поднесени цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Дякона. От 11.00 часа на площад „Васил Левски“ ще се състои общоградска възпоменателна церемония – заупокойна молитва и поднасяне на цветя пред паметника му.

*****
Среща с Христина Богданова – прапрародственица на Васил Левски, под наслов „Левски и Васил: Истории от извора“, ще се състои днес в художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол.

*****
Концерт от цикъла на Габровския камерен оркестър „Избрано от публиката“ ще слушат габровци днес в 19.00 часа в художествената галерия „Христо Цокев“. Гост диригент ще бъде Константин Илиевски, а солист ще е габровският цигулар Христофор Михайлов. Програмата включва „Годишни времена“ от Антонио Вивалди, „Унгарски танц номер 5“ от Йоханес Брамс, „Севдана“ от Георги Златев-Черкин, „Рагтайм“ от Скот Джоплин и „Ададжието“ от Густав Малер.

*****
Комичната оперета „Прилепът“ ще бъде представена от 19.00 часа в зала „Опера“ в Русе. Диригент на спектакъла е Димитър Косев. Участват хор, балет и оркестър на Русенската опера.