Немска компания проучва възможностите за производство на електробуси в Омуртаг

3
0

Немска компания проучва възможностите за производство на електробуси в Омуртаг. Възможностите за инвестиции в региона са обсъждани на среща между областния управител на Търговище Митко Стайков и генералния директор на немската фирма „Eurobus“ Кристиян Зайц, съобщиха от администрацията на областната управа.

Фирма се занимава с производство на електрически автобуси в Германия и Казахстан. Има намерение да разшири производствената си дейност и в България. По думите на генералния директор „Eurobus“ има амбиция да произвежда до 100 електробуса годишно в партньорския завод. В производството им се очаква да са ангажирани близо 150 работници. Според намеренията на инвеститора, електробусите, конструирани в Омуртаг, ще бъдат реализирани както на българския, така и на чуждестранния пазар.

Директорът на завод „Кента“ в Омуртаг Цанко Наумов е показал производствената база на бъдещия инвеститор Кристиян Зайц.
По време на разговорите Митко Стайков е определил местоположението на област Търговище като стратегическо и е изтъкнал, че в региона има достатъчно професионално подготвени кадри за обезпечаване на работните места в завода. „За мен е важно да съдействам, според правомощията си, на всички представители на бизнеса в област Търговище, особено когато става дума за евентуални инвестиционни намерения „, е допълнил Стайков.