Ананиев: Досега са изследвани 23 лица, всички са с отрицателен резултат за коронавирус

0

До момента в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са
изследвани проби на 23 лица, завърнали се от Азия. Всички те са с отрицателен резултат. Това каза по време на изслушване в пленарна зала министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министър Ананиев увери, че всички необходими мерки, които трябва да се предприемат от българските власти за неразпространение на коронавируса у нас, са осигурени.
Изслушването бе поискано от ПГ на „Воля – българските родолюбци“ по повод случая в Стара Загора, при който украински гражданин бе хоспитализиран в инфекциозната болница в града. Министърът информира, че резултатът му от изследването за коронавирус е отрицателен, а вчера вече е завършил и срокът на 14-дневната карантина.

Министър Ананиев информира народните представители за мерките, предприети за неразпространение на коронавируса у нас.
По думите му, с негова заповед веднага след обявяването на епидемията от властите в Китай, е сформирана междуведомствена оперативна работна група с представители на всички компетентни институции и организации. Предоставени са указания на всички регионални здравни инспекции за епидемичната ситуация, в които се съдържат и инструкции за провеждане на адекватно лабораторно изследване на заболели от остро респираторно заболяване, завърнали се от Китай. За превенция на заразяването от коронавирус на инспекторите от граничен здравен контрол и медицинските специалисти в определените за лечение болнични заведения Министерството на здравеопазването е предприело действия за осигуряване на лични предпазни средства, мобилни дезинфекционни апарати, съгласно препоръките на СЗО и европейските институции.

На медицинските специалисти са предоставени дефиниции за коронавирус 2019 и форма за съобщаване на данни за заболели. Изготвени са и препоръки за лица пътуващи от и до Китай, насоки за наблюдение на лица, които са имали контакт с коронавирус, посочи Ананиев.

Той посочи, че същите са публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, в две отделни секции – за граждани и за медицински специалисти.

Със заповед е разпореден начинът за регистрация, съобщаване и отчет на случаите на коронавирус, редът за хоспитализация и карантина на лица, завърнали се от Китай и провеждането на лабораторната диагностика. Определени са лечебни заведения за хоспитализация на лица, както и лаборатории за диагностика. Изготвен е алгоритъм за действие за лица, пристигащи от континентален Китай, каза Ананиев. Той посочи, че при провеждането на засилен граничен здравен контрол са разкрити и временни здравни звена на ГКП-та на летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Министър Ананиев отбеляза, че е въведено дистанционно измерване на температурата на пристигащите пътници с термокамери, както и 24-часово наблюдение от служителите на регионалните здравни инспекции, на място лицата с повишена температура се изолират, снема им се епидемиологичната анамнеза и при данни за престой в Китай, се насочват за хоспитализация, посочи Ананиев. По думите му, за лица без клинични оплаквания е разработен формуляр за събиране на данни с цел проследяване.
Министърът каза, че към 14 февруари са регистрирани 47 случая на коронавирус 2019 г. в Европа, както следва: в Германия – 16, Франция – 12, Великобритания – 9, Италия – 3, Испания – 2, Русия – 2, Белгия – един случай, Финландия и Швеция – по един случай. Той поясни, че от 11 февруари в здравното министерство има отворена телефонна информационна линия, на която граждани и организации могат да задават въпроси.

„Това, което е възможно да се направи, на този етап ние сме го направили. Мерките, които сме предприели, считам че създават голяма степен на сигурност“, заяви Ананиев.