Еърбъс съкращава хиляди работни места из цяла Европа

0

Базираното в Германия дъщерно дружество на „Еърбъс” – „Defense and Space”, заяви, че е в процес на „преструктуриране“ след големи финансови загуби. От компанията обявиха, че планират да съкратят 2362 работни места през следващите две години, съобщи „Дойче Веле“. Европейската многонационална компания ще съкрати 829 работни места в Германия, 630 в Испания, 404 във Франция и 357 във Великобритания. 142 други работни места ще бъдат съкратени в други страни.

Производителят на самолети се позова като причина за съкращенията на „свития пазар и отказани договори в сферата на отбраната”.

„Еъръбъс Defense and Space” ще предостави актуализации на своите планове и ще продължи конструктивен диалог с представители на служителите“, се казва в изявление.

Airbus отчете миналата седмица нетна загуба от 1,36 милиарда евро (1,47 милиарда долара) за 2019 г. Загубата се дължи главно на глоба от 3,6 милиарда евро при скандал с подкупи, както и на допълнителни разходи за разработка на четири двигателя на Airbus A400M Atlas – военнотранспортни самолети с турбовитлови двигатели.

Повтарящите се технически проблеми с A400M доведоха до решението на германските военновъздушни сили да откажат доставката на два от самолетите миналата година.

Компанията търпи и загуби от обещаващ потенциален клиент, след като Германия забрани износа на отбранителна техника за Саудитска Арабия. Забраната струва на компанията 221 милиона евро.