Молитва в памет на Панайот Хитов ще бъде отслужена в родния му Сливен

6
0

Заупокойна молитва в памет на Панайот Хитов ще бъде отслужена на 22 февруари, когато се навършват 102 години от смъртта му, в родния му Сливен. Това съобщиха от община Сливен, която организира честването съвместно с регионалния клуб „Хаджи Димитър“ при националното дружество „Традиция“ и сдружението „Активен гражданин“. Пред паметника на войводата в кв. „Ново село“ от 12.00 ч. ще бъдат поднесени цветя.

Панайот Иванов Хитов е хайдутин, национален революционер и четнически войвода. Роден е на 11 ноември 1830 г. в Сливен. През 1858 г. влиза в четата на Георги Трънкин, две години по-късно е избран за войвода, като неговата дружина е сред най-активните в Югоизточна България. В нея са Хаджи Димитър, Стоян Папазов, Дядо Желю.

Под влиянието на революционните идеи, Хитов започва да осмисля действията си като част от общонационалното освободително движение. След Освобождението участва в движението за съединение на Източна Румелия с Княжество България и в политическия живот. Панайот Хитов умира в Русе на 22 февруари 1918 г., на 87 години; погребан е в градските гробища. Шейсет години по-късно тленните му останки са преместени в Пантеона на възрожденците, припомнят от общината.