Борисов след 40 часа преговори: Няма държава, приела еврото да е станала по-бедна, за това работя без сън

0

Ще има ли отлагане на влизането в чакалнята ? попитаха Борисов, след срещата си с вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Първо да благодаря на моя бивш колега, като премиер и за това, че максимално добре ме разбира какво означава да изкараш 30-40 часа в преговори без сън. Тази голяма чаша кафе беше от голяма помощ“, това каза министър-председателят Бойко Борисов след важната среща със вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

„Втори сме по малък външен дълг в ЕС. Траен растеж на БВП години наред. Тази финансова стабилност и дисциплина се оценява високо от ЕК. “ отговори Бойко Борисов.

„Що се касае за това, което преди няколко дни казах, че по-полека трябва да вървим към еврозоната, бе след негативните примери, които бяха дадени“, допълни премиерът. 

„Дискутирахме, че българският парламент е гарант. До април месец българските банки трябва да наблюдават внимателно капиталовата състоятелност. Ще вървим към този курс, само при абсолютен консенсус в страната“, обясни Борисов. 

„Когато вицепрезидентът на ЕК, бивш премиер, комисар, излиза и ясно и точно казва, че България ще влиза в чакалнята само по фиксирания курс. Няма държава, приела еврото, да е станала по-бедна и по-слаба“, заключи Борисов.