борисов-детски-надбавки-за-всички-деца-независимо-от-доходите-видео

ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет, заяви премиерът Борисов

4
0

ЕС се нуждае от по-амбициозен бюджет. Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на двудневното извънредно заседание на Европейския съвет, посветено на общия бюджет до 2027 година. По неговите думи засега държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС не са узрели да постигнат споразумение по бюджета.

Премиерът посочи, че е убедил т. нар. държави спестовници (Австрия, Дания, Швеция и Холандия) в нуждата за нашата страна бюджетът да бъде добър. Той е отбелязал, че страната ни отчита нулева миграция, енергийна диверсификация, финансова дисциплина, растеж на икономиката, най-нисък външен дълг (заедно с Естония), рекордни количества на заловени наркотици, както и членството в НАТО. Премиерът е припомнил, че нашата страна затвори четири от шестте си ядрени реактора при присъединяването към ЕС.

Ролята на България беше изключително високо оценена, заяви премиерът. Той добави, че неведнъж досега ЕС е преминавал през трудни преговори. По неговите думи сега експертите започват подготовката на следващата среща. Премиерът допусна, че е възможно в рамките на седмици да има ново заседание за общия бюджет.