Луковмарш не се състоя за пръв път от години

0

След забрана от Столичната община тази година Луковмарш не се състоя. Привърженици на генерал Христо Луков единствено се събраха тази вечер пред къщата, в която е живял в София и поднесоха венци и цветя. По-рано в столицата се проведе антилуков марш, разрешен от общината. И двете събития минаха без инциденти.

В България от 2003 г. насам организацията Български национален съюз „Еделвайс“ провежда Луковмарш, който винаги е бил забраняван от Общината за провеждане, но организаторите намираха пролука в закона и го провеждаха. Тази година за първи път марш нямаше, а се проведе само церемония пред дома на генерал Луков, която е разрешена от управата на София.

Още през април миналата година от Българския национален съюз поискаха да им бъде разрешено шествие, но Столичната община забрани. Последва обжалване и Административният съд в София отмени забраната на общината. В последствие през август миналата година Столичната община разреши само церемония пред къщата на генерал Луков.

На паметната плоча на дома, в който е живял ген. Луков, е написано, че той е герой от Първата световна война, министър на войната и водач на Съюза на българските национални легиони. Тук е живял и е бил убит през 1943 година.

По-рано днес в центъра на столицата се проведе разрешено от Столичната община шествие срещу Луковмарш. Със скандирания „Не на фашизма“ и „Не на страха“ участниците в него преминаха през центъра на столицата.

И двете събития днес бяха съпроводени с много полиция, която ги охраняваше. И при двете събития имаше голямо присъствие на чужди граждани от Северна Македония, Румъния, Гърция.