Японските власти: 23-ма пътници са напуснали „Даймънд принсес“ , без да им е направен тест за коронавирус

0

Японският министър на здравеопазването съобщи днес, че 23-ма пътници от круизния кораб „Даймънд принсес“ са били освободени, без да бъдат изследвани повторно за новия вирус поради пропуск в процедурата, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това е била поредната небрежност при карантината на плавателния съд, на който имаше над 600 заразени.

Министър Кацунобу Като каза, че на 23-мата е бил направен тест преди началото на карантинния период на 5 февруари, но им е било позволено да напуснат кораба в сряда и четвъртък, без да бъдат подложени на нов тест. Трима от тези хора впоследствие са били изследвани и тестовете им са отрицателни, а останалите са се съгласили да направят нов тест, обясни той.

Като отбеляза, че властите са издирили всичките 23-ма пътници и са ги помолили да останат под двуседмична домашна карантина.

Пътничка от „Даймънд принсес“, чийто първоначален тест за вируса е бил отрицателен и тя била освободена, е изследвана повторно и тестът й този път е положителен, съобщи днес японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ДПА.
Отрицателният тест на 60-годишната жена от префектура Точиги е от 14 февруари. Тя била освободена, след като била 14 дни под карантина.

Японският император Нарухито, който утре ще навърши 60 години, изрази днес съчувствие към засегнатите от вируса и надежда заразата скоро да бъде овладяна, съобщи още АП.
Отбелязването на празника обаче ще е скромно заради опасенията, свързани с вируса.