меркел-с-призив-към-всички-германци

Напролет решават кого да подкрепят като приемник на Ангела Меркел

10
0

Християндемократическия съюз (ХДС) реши да избере в края на април или началото на май новия си председател, предаде Франс прес. След едноседмични консултации лидерът на консерваторите в оставка Анегрет Крамп-Каренбауер е стигнала до извода, че приемникът й трябва да бъде посочен на извънреден конгрес в края на април или началото на май, съобщиха за АФП източници, близки до партията.

Въпросът дали ще бъде заместена от едно лице, което впоследствие да стане кандидат на движението в изборите за канцлер през 2021 г., или от колективно ръководство с цел да се избегнат братоубийствени битки, още не е решен, както и въпросът за партийната кандидатура за канцлер, която може да бъде определена официално в края на годината, в зависимост от ситуацията.

Фридрих Мерц, отдавнашен противник на Ангела Меркел, който разкритикува неотдавна дейността й като партиен лидер, е най-популярният претендент за висшия партиен пост, сочи допитване на центъра ЮГов по поръчка на ДПА. Осемнайсет на сто от анкетираните искат той да поведе ХДС и неговия баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС), в кампанията за избор на канцлер.