Русенският университет и Съюзът на българските журналисти ще си сътрудничат

5
0

Меморандум за сътрудничество подписаха днес председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ Снежана Тодорова и ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф.Христо Белоев. Това съобщиха от висшето училище в крайдунавския град.

Целта на договора е осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.
Снежана Тодорова откри във висшето училище и изложбата „С обич към Изтока“, подредена в памет на нейния съпруг. Експозицията съдържа 32 пана, доказващи трайната привързаност на проф. Федотов към корейската, монголската и тибетската култури и езици. Фотосите са заснети по време на последното му пътуване в Азия. Изложбата ще остане във висшето училище 10 дни.

От висшето училище припомнят, че Александър Федотов е професор по източни литератури и култури в Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури.
Посещението на Тодорова в университета включваше и дискусия със студенти от специалност „Български език и история“, както и среща с главния редактор на вестник „Студентска искра“, който излиза от печат вече 62 години.
Тодорова съобщи пред журналисти в Русе, че ще предложи да се създаде секция на издатели на научни издания и на студентски вестници към СБЖ.

Тя информира, че към момента членовете на СБЖ са около 4000.
Тя заяви, че са нужни законодателни промени в защита на журналистическата професия. Основно искане е сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. По думите й такъв сега има само в БТА, БНР и БНТ.