френски-медици-протестират-срещу-изтощителните-условия-на-труд

Шуменско училище обявява два неучебни дни заради много заболели деца

0

Заради много заболели деца, учебният процес във Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен ще бъде преустановен за следващите два дни, съобщи на БТА директорът на учебното заведение Павел Павлов.
Той препоръчва на родителите да не водят децата си на училище, за да не се разболяват, но „за всяко доведено дете ще се полагат грижи от педагозите на училището“. Двата дни са обявени с негова заповед, формално, – за „неучебни, но за присъствени“.

По информация на класните ръководители в училището днес от общо 584 ученици 153 са били болни, от които четирима са настанени в болница, отбеляза Павлов. Според получена от него информация почти всички са имали симптоми на грип.
„РЗИ-Шумен е уведомена. Инспектори посетиха училище. Запознаха се със ситуацията и очаквахме до края на деня да получим протокол с предписания. Между двете учебни смени педагогическият съвет проведе извънредно заседание по въпроса, на който се взе решение, ако до края на работния ден не получим предписание от РЗИ за прекратяване на учебния процес, директорът да обяви дните 25 и 26 февруари 2020 г. за неучебни, но присъствени дни“, се посочва в изпратено по-рано днес съобщение до медиите от Павлов.

Директорът на РЗИ-Шумен д-р Пепа Калоянова потвърди пред репортер на БТА, че здравни инспектори са били днес в учебното заведение. По нейни данни пациентите с респираторни заболявания през последните две седмици в областта намаляват и няма основания да излезе с предписание за прекратяване на учебния процес.
Здравните инспектори ще продължат да следят ситуацията, не само в шуменското училище, но и в цялата област. Актуална информация за епидемичната обстановка в Шуменско ще бъде публикувана утре, на сайта на здравната инспекция в интернет, допълни Калоянова.