Бойко Борисов се срещна с президента на Кипър Никос Анастасиадис

0

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, информира пресслужбата на правителството.

Двамата лидери са изразили загриженост от разпространението на вируса COVID-19 в Европа. Борисов и Анастасиадис са били категорични, че е необходима отлична координация между европейските институции, за да се отговори адекватно на глобалното предизвикателство.

В контекста на 60-годишнината от установяването на дипломатическите връзки между двете страни е било акцентирано върху разширяването на контактите в политическата, икономическата и културната сфера
„Република Кипър остава важен търговско-икономически партньор на страната ни и е сред водещите инвеститори у нас. Необходимо е да търсим още възможности за увеличаване на търговския обмен“, е посочил Борисов. Министър-председателят е акцентирал и върху разширяването на потенциала в земеделието, туризма, енергетика, култура, образование и наука, корабоплаване.

Фокус на разговорите е била и енергетиката. Борисов е заявил, че изграждането на газовата връзка Гърция-България е от ключово значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа. Интерконекторът ще даде възможност и за внос на газ от LNG терминала на северното гръцкото крайбрежие и планирания Източносредиземноморски газопровод.

„В този контекст енергийното партньорство по оста Израел-Кипър-Гърция е стратегическо“, е подчертал премиерът, цитиран в прессъобщението.

По време на срещата Бойко Борисов е заяви също, че страната ни подкрепя подписаното споразумение между Израел, Кипър и Гърция за изграждането на газопровода EastMed. „Този енергиен проект има мащабно геополитическо значение за развитието на региона и на Европа“, е посочи той.

По време на разговора са били обсъдени и актуални европейски теми, сред които миграцията, разширяването на Западните Балкани, Многогодишната финансова рамка и изменението на климата.