A wild boar forages for acorns and apples in autumn

Дивите свине в Шуменско са намалели значително

0

Броят на дивите свине в Шуменско е намалял значително. Предстои през март да се извърши таксация на животните и тогава ще стане ясно колко точно е намаляла популацията им. Това е казал на днешното заседание на Областната епизоотична комисия инж. Тервел Стефанов – експерт в Североизточно държавно предприятие, цитиран от пресцентъра на областната администрация.

От там съобщават, че на днешното заседание на комисията е решено да се проведе разяснителна кампания в общините от областта – за представяне на влезлите в сила промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, съгласно указания на Министерството на земеделието, храните и горите. Предстои да бъде изготвен и график за срещите по общини, който ще бъде съгласуван с Областната дирекция по безопасност на храните.

Епизоотичната обстановка в област Шумен е представила д-р Наташа Баева – началник на отдела „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Тя е информирала, че от последното заседание на комисията до днес на територията на област Шумен са регистрирани две нови огнища за АЧС при диви свине, на територията на ДГС „Преслав“. Продължават дейностите по извършването на контрол и клинични прегледи в индустриалните свинеферми и обекти тип „А“, като до момента няма положителни проби, е уточнила на заседанието д-р Баева.