Депутат открива интернет допитване за проблема с липсата на аптеки

0

Десетки села в област Смолян са без аптеки, а в областния град липсва и денонощна. Депутатът от БСП Дора Янкова открива интернет допитване до местните жители относно търсене на варианти за решаване на проблема с липсата на аптечно обслужване в множество села в планинската област. Това бе съобщено на пресконференция днес на областното ръководство на БСП. От левицата посочват редица забравени и изоставени села в региона, в които хората са без кмет, полицай, лекар, междуселищен транспорт и аптека. Най-драстично е отношението в Община Смолян, където има толкова много населени места без кметски наместник, коментира Дора Янкова.

Чрез интернет допитването депутатът провокира граждански диалог и мнения преди второто четене и приемане на законопроекта за промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Очакванията са хората да споделят идеи и варианти как да се преодолее недостигът на аптеки в малките населени места. Дора Янкова предлага да се създаде национална интернет платформа, в която да се включат всички действащи аптеки с адреси, координати и работно време. Според народния представител държавата трябва да намери решение за гарантиране на достъпа до фармацевтична услуга.
От БСП ще настояват пред Община Смолян да се назначат всички 37 кметски наместници, предвидени в структурата и числеността на Общинската администрация. През миналия мандат Общината съкрати кметските наместници и десетки села бяха обслужвани административно от кметовете на съседни населени места.