Преговорите за отношенията между Брюксел и Лондон започват в понеделник

0

Министрите по европейските въпроси на страните от ЕС одобриха единодушно мандата за преговорите с Великобритания, които ще уредят бъдещите отношения между блока и Обединеното кралство.

Главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние съобщи, че разговорите започват още
в понеделник. ЕС иска амбициозно търговско споразумение с Великобритания, но няма да прави никакви отстъпки по отношение на стандартите си и се готви за тежки преговори. 

В бъдещото споразумение Брюксел настоява за твърди ангажименти от страна на Лондон за равни условия и лоялна конкуренция. ЕС обещава търговско споразумение с нулеви тарифи и квоти, което да предвижда митническо сътрудничество. То следва да включва и ефективен надзор и механизми за уреждане на спорове.

Мишел Барние – главен преговарящ от страна на ЕС: Преговорите ще бъдат много сложни. Ограничени сме във времето преди Великобритания окончателно да напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември тази година. Но не ние, а Лондон беше този, който избра
срокът за преговори да бъде толкова кратък.

Брюксел ще настоява договореностите за рибарството да бъдат постигнати много бързо, до първи юли тази година, за да са ясни условията за рибарство след края на преходния период.

По време на преговорите ще бъде обсъждано и бъдещо сътрудничество в области като цифровата търговия, интелектуалната собственост, обществените поръчки, мобилността, транспорта, енергетиката, сигурността, правоприлагането и съдебното сътрудничество. Предвижда се
бъдещото партньорство да бъде интегрирано в цялостна рамка за управление, която да обхваща всички области на сътрудничество.