Кризисният щаб иска от областните управители да свикат областните медицински съвети

0

Кризисният щаб изисква от областните управители да свикат областните медицински съвети, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ ген. Венцислав Мутафчийски. В тези съвети са всички директори на болници и директори на регионални здравни инспекции. Очакваме обратна информация какви ресурси могат да отделят болниците. Не бива да се прави разлика между частни и държавни болници, тъй като ползват публичен ресурс и затова искаме от тях надлежна информация, за да можем да направим ясна карта къде и с какви сили разполагаме, допълни той.

Трябва да има отделена сграда с възможност за изолиране, като засега това е възможно във ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница, каза още ген. Мутафчийски и допълни, че се очакват подобни дейности от всички директори в областните центрове.
В Италия официално има 320 заразени с коронавирус, което е със 100 повече от вчера, а има и още един смъртен случай, с който общо стават 10, каза още ген. Мутафчийски.

В Хърватска също има човек с признаци на коронавирус. Още няма доказателства за Румъния и за Сърбия.
В България към момента има 20 хоспитализирани с грипоподобни симптоми, като се очаква да излязат резултатите от взетите им проби за изследване. В Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ се очаква да пристигнат пробите от пациенти в Русе, Пловдив и Сливен.

През последното денонощие 60 хиляди пътници са преминали през границите на страната ни, измерена е температурата им, попълнили са определени формуляри с информация, увери още ген. Мутафчийски.

Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев каза, че е започнала втора грипна вълна – с грип Б, като се очаква увеличено епидемично разпространение. Нищо по-различно няма от предишната грипна епидемия, подчерта лекарят и препоръча спазване на високо ниво на лична хигиена, прием на витамин Д, ограничаване на контактите с други хора, носене на маски или шал.