Кипър е наш важен икономически и търговски партньор, заяви президентът Румен Радев

3
0

Оптимист съм, че общата ни цел да задълбочим сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката и туризма, и да развием нашата свързаност, изглежда все по-постижима. Кипър е наш важен икономически и търговски партньор, заяви президентът Румен Радев на откриването на Българско-кипърски бизнес форум в София, в рамките на посещението на президента Никос Анастасиадис у нас.

Въпреки някои колебания през последните години, имаме устойчив ръст на двустранния стокообмен. Но трябва да бъдем реалисти, Кипър заема 34-то място в нашия внос, и същото в износа ни. Това е далеч под потенциала на двете страни, далеч от състоянието ни на членове на едно общо икономическо пространство със свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, заяви президентът Радев. Този форум е важна стъпка в посока на задълбочаване на сътрудничеството, да повишим не само стокообмена, а да гледаме отвъд стандартната търговия – към съвместни предприятия, към съвместно излизане на трети пазари, към съвместна разработка на нови технологии, защото бъдещето на ЕС, условието за успех на всяка една държава в „Зелената сделка“, е да разработва нови технологии, добави държавният глава.

Той напомни и че Кипър е важен инвеститор у нас. Приветстваме винаги с „добре дошли“ кипърския бизнес в България и се надяваме, че този форум ще даде още по-добра представа за възможностите на България за съвместно производство, за нови проекти, каза Радев.

Той изтъкна, че в България бурно се развива финтех индустрията, страната ни вече е водеща в региона на Източна Европа по брой компании и по същността на проектите, които се развиват тук. Изграждаме и устойчива стартъп екосистема и това се признава навсякъде. България предлага редица предимства – не само като стабилност на финансовата макрорамка, но и като едни от най-ниските данъци, и квалифицирана работна ръка, каза Радев, който изтъкна отличните отношения на най-високо политическо ниво и връзките между двата народа като фактори за задълбочаване на двустранното бизнес сътрудничество.
Кипър остава един от големите инвеститори в България, тези инвестиции надхвърлят 2 млрд. евро. Съществени перспективи има в областта на туризма, където се регистрира ръст на туристическия обмен и в двете посоки. Числата биха могли да бъдат по-високи, но смятам, че ще постигнем целта за увеличаване на туристическия поток в двете страни, заяви от своя страна президентът Никос Анастасиадис. Големи са и перспективите за развитие в търговията, посочи Анастасиадис, който заяви, че възможностите на двустранното сътрудничество не се изчерпват със споменатите сектори, а включват и енергетиката, търговското корабоплаване, образованието и иновациите. Анастасиадис изтъкна предимствата да се прави бизнес в Кипър.

В присъствието на двамата президенти бяха подписани три документа – споразумение за сътрудничество между двете търговско-промишлени палати; споразумение за сътрудничество между палатите в областта на разрешаването на търговски спорове, както и меморандум за разбирателство между двете съвместни бизнес асоциации.