В енергетиката България и Гърция гледат към сигурността и максималното диверсифициране на източниците

0

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че в областта на енергетиката България и Гърция гледат към сигурността и максималното диверсифициране на източниците и напомни, че вече има междуправителствена спогодба за газовия интерконектор. Той увери премиера Бойко Борисов, че гръцката страна ще спази графиците във времето и всеки месец ще се прави надзор на обекта, за да няма забавяне.

Мицотакис изрази задоволство, че България участва с 20 процента в проекта за плаващия терминал за втечнен газ. Той ще ни даде достъп до втечнен газ и така двете страни ще станат входна врата за внасяне на този продукт по морски път към Европа, каза премиерът на Гърция.

Докато някои се упражняваха в думата диверсификация, българската държава вложи пари и стана съдружник на държавната енергийна компания на Гърция в терминала за втечнен газ, каза Борисов. Докато другите се упражняваха върху думата диверсификация, ние вложихме близо 500 милиона. Прозрачен конкурс, две гръцки компании го спечелиха, посочи Борисов и помоли гръцкия си колега да помага при контрола, за да може тази година да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници.

Двамата премиери дадоха съвместна пресконференция.
Премиерът на Гърция изтъкна още, че България и Гърция са решили да вървят заедно по пътя на мирното развитие на региона. Като стратегически сфери за сътрудничество между двете страни премиерът на Гърция посочи секторите „транспорт“, „туризъм“ и търговията. Той подчерта и общата позиция на двете държави в ЕС и НАТО по отношение на сигурността в общия географски район.