България реално работи за диверсификация на енергийните доставки, каза премиерът Борисов

0

България реално работи за диверсификация на енергийните доставки, каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след съвместното заседание на българското и гръцкото правителство в гръцкия град Александруполис.
След съвместното заседание бяха пописани три документа за съвместно сътрудничество в областта на икономиката, туризма и инвестициите от ресорните министри и шефове на агенции на двете страни.

Нашата страна инвестира в интерконектор за природен газ, както и в терминал за втечнено синьо гориво в Гърция, посочи Борисов. Изграждането на „Балкански поток“ не е с цел да заобикаля Украйна – през нашата страна преди преминаваха по 30 млрд. куб. метра природен газ годишно, сега не преминава нищо и лошо ли е да минават 15 млрд. куб. метра, попита Борисов. От 3 до 5 млрд. куб. метра природен газ ще влизат през интерконектора с Гърция, а през тръбата на сръбската граница ние може да „пробутаме“ над 20 млрд. куб. метра (. . .) До края на тази година интеконекторът с Гърция ще бъде направен, посочи премиерът.

Жп. линията и магистрала Струма, това е част от инициативата „Три морета“ и това е направено с български пари. Ние не само участваме в инициативата „Три морета“, ние го правим реално и то с инвестиции за над един милиард лева, каза Борисов.
Не случайно казаха по тази инициатива да се направи трети мост на река Дунав при Силистра – и без това там хората не искат да им влизат ТИР-овете в града. Нека Румъния каже, че е съгласна и България ще вложи пари и ще направи този мост. Ако е нужно 100 или 200 млн. лева за този мост, добави още премиерът.
Запитан за вероятните протести за въвеждането на тол системата, Борисов каза, че не се занимава с пътни такси, но щом го викат по темата в парламента, ще отиде. Мога да махна пътните такси, но без един – един и половина милиарда лева годишно не може да се поддържат пътищата.

Не се интересувам акциите на полицията и на прокуратурата – разбрали сме се професионалното ръководство да работи с прокуратурата и не е моя работа да знам какво се прави, каза премиерът.
Запитан за напрежението между коалиционните партньори, вицепремиерът Красимир Каракачанов, също член на делегацията каза, че използваният от него израз, че „се къса ластикът“, е метафора. Вчера имаше два часа заседание на Коалиционния съвет, в три-четвърти от това време се обсъждаше общата политика в парламента и в правителството до края на мандата, включително и пенсиите. Останах изненадан от коментарите на партньорите и се разбрахме гласуваният наскоро член на Комисията за регулиране на съобщенията да е от тяхната квота, каза Борисов. Ние имаме високи критерии един към друг и искаме още по-добре да работим, каза Борисов.