Парламентът на Тунис одобри новото коалиционно правителство

0

Парламентът на Тунис одобри с вот на доверие новото коалиционно правителство на страната начело с Елиас Фахфах, съставено след многомесечни политически пазарлъци, които се отразиха сериозно на усилията на страната да се бори със задълбочаващите се икономически проблеми, предаде Ройтерс.

Заседанието на Събранието на народните представители (еднокамарния парламент) започна вчера и приключи рано тази сутрин. То трая над 17 часа. 129 депутати подкрепиха новия кабинет, 77 гласуваха против и 1 се въздържа. За да получи доверие, на кабинета му трябваха 109 гласа.

Правителството на Фахфах се състои от 30 министри и двама държавни секретари. Повечето министри не принадлежат към политически партии и се смятат за независими политици. Наред с това обаче ислямистката партия Ан Нахда, която има най-голям брой депутати (54 от 217) си запази шест министерски поста, а останалите партии, изразили интерес за участие в кабинета, получиха общо не повече от 3 портфейла.
Ключовите постове получиха: Нурдин Ерей – на външните работи; Имед Хазги – на отбраната, Хишем Машиши – на вътрешните работи.

Новият премиер Фахфах е роден пред 1972 г. и е инженер по образование. Учил е в Тунис и Франция. Дълго време е работил на обекти на френския петролен и газов концерн „Тотал“ в Тунис и Полша, после е бил генерален директор в туниска промишлена компания, произвеждаща резервни части за автомобили. След революцията от 2011 г. е бил министър на туризма и занаятите, а после и на финансите. Той участва в президентските избори м.г. , но събра едва 0,34 на сто от гласовете на първия тур.
Фарфах получи на 20 януари мандат от президента на Тунис Каис Саид да състави правителство, за което разполагаше с 1 месец.