Предстоящи събития за 28 февруари

0

В Плевен по случай Националния празник 3 март днес е организиран конкурс под мотото „На теб, Българийо, свещена…“. В залите на Регионален исторически музей /РИМ/ от 10.30 часа ще се състезават с изпълнения на родолюбиви песни и стихотворения 350 деца от детски градини и начални училища. Организатори са пета поредна година са НУ „Христо Ботев“ и Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен.

***
Фотодокументална изложба, посветена на Апостола на свободата ще бъде открита от 17 часа в Административната сграда на Историческия музей в Исперих. Експозицията е дело на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Тя гостува в лудогорския град по повод на Националния празник на България 3-ти март.

***
Фолклорен спектакъл, посветен на националния празник 3 март, ще представи в Габрово благоевградският ансамбъл „Пирин“. Гостуването на ансамбъла е по покана на общината, а концертът е в 18,00 часа в спортната зала „Орловец“.

***
В Плевен организира панихида по повод годишнината от гибелта на император Александър Втори – Цар Освободител, убит на 1-ви март преди 139 години в Санкт Петербург. Инициативата е на местната община и Регионалният военноисторически музей. Службата днес ще бъде в Параклиса-мавзолей „Св.Георги Победоносец“ от 11.00 ч.

***
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети в 11:00 часа метродепото в кв. „Обеля“, за да види първите два модернизирани влака. Със средства на Столичната община за две години ще бъдат модернизирани десет от влаковете, които се движат в столичното метро.

***
Ден на отворени врати и информационна борса в рамките на кампанията „Бъди войник“ ще се състоят в 31-ви механизиран батальон в Хасково. Поводът е празникът на формированието – 1 март, когато се честват 18 години от създаването на батальона.

***
Информационен център в Силистра открива тази вечер Цветелина Пенкова – член на Европейския парламент, член на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Откриването е насрочено за 18.00 часа.

***
Цигуларката Зорница Иларионова и виолончелистът Александър Димитров, които са започнали в Плевен и вече имат изяви на престижни европейски сцени, тази вечер са солисти на Плевенската филхармония. Ще прозвучат творби на Бетовен, Хайдн, Чайковски и Сибелиус. Концертът е в зала „Катя Попова“ от 19.00 часа.

***
С карнавално шествие на кукерски групи и празничен спектакъл на държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев“ днес в Ямбол официално ще бъде открит 21-ят международен маскараден фестивал „Кукерландия“.

***
Историкът Иво Стоянов ще представи монографията си „Разград и войните на Османската империя ХV – ХIХ век“. Събитието ще бъде в Художествената галерия в града. Специален гост ще бъде проф. Вера Бонева – научен консултант на изданието.

***
Ямболският драматичен театър „Невена Коканова“ ще представи днес премиера на пиесата за деца „Магьосницата от долната земя“ от Панчо Панчев.

***
Авторите на най-атрактивните мартенички, направени от рециклирана хартия, пластмаса, стъкло, метал, ще бъдат наградени в Добрич. Общината обяви конкурса заедно с дружество за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците сред най-малките ученици – от първи до четвърти клас,за да се учат не само на сръчност, но и да пазят чиста природата.