Две изложби откриват на 3 март в Радомир

0

С две изложби започват честванията на 3 март в Радомир, съобщи общинският пресцентър. Експозициите „Огнестрелни и хладни оръжия от Руско-турската война“ и „И днес йощ балканът“ ще бъдат открити в Общинския исторически музей в града. След това граждани и ръководители на общината ще поднесат венци и цветя на паметника на Никола Корчев.

Последният знаменосец на Самарското знаме е родом от радомирското село Долна Диканя. В радомирското поделение е било съхранявано Самарското знаме от 1 септември 1878г. до 1881г.,пред което княз Александър Батенберг е идвал два пъти да се поклони. На 20 юли 1880г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара.

С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора. Тогава князът обявявал и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

По време на войната в българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, като трима от тях геройски загинали.