В центъра на София: Рушаща се сграда от 15 години застрашава живота на пешеходци

0

Ученици от основно училище в центъра на София, всекидневно, минават под рушащата се фасада на изоставена сграда на улица „Скобелев“ 18.   

Близо 15 години проблемът не може да бъде решен, въпреки че инцидент може да се случи във всеки един момент. Собствениците на сградата ли имат ангажимент да осигурят безопасно преминаване или районната администрация? За случая разказват от Нова телевизия.   

„На първо място трябва да се погрижим за безопасността на хората. Още днес ще издадем предписание този навес да бъде премахнат, защото липсват документи за неговата законосъобразност”, каза пред камерите кметът на район „Триадица” Димитър Божилов.   „През годините собствениците са сградата са получавали множество разпореждания да я обезопасят и поддържат в добро техническо състояние. Това е било обжалвано, имало е съдебни производства и действията са били спирани”, коментира арх. Цветан Тодоров, Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община. „Видно е, че конструкцията е в лошо състояние и предполага инциденти. Ще се предприемат спешни мерки по обезопасяване на сградата от Столична община”, добави Тодоров.