Путин и Ердоган ще обсъдят кризата с бежанците на 5 или 6 март в Москва

3
0

Среща на президентите на Русия и Турция може да се състои на 5 или 6 март в Москва, съобщи Кремъл.

Двамата лидери ще обсъдят кризата в сирийската провинция Идлиб след смъртта на 33-ма турски войници при сирийски обстрел и последвалите сигнали от Анкара, че пуска мигрантската вълна към Европа.

Брюксел съобщи, че е получил уверения, че Турция продължавада се придържа към споразумението за прием на бежанци от 2016 г.

Под впечатлението, че прозорецът за напускане на Турция ще остане отворен за кратко, някои от близо 4-те милиона сирийци в страната побързаха да се възползват и тръгнаха към Гърция и България, пише британският „Гардиън“.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ. По-рано Анкара заяви, че няма друг изход освен да разхлаби граничния контрол при липса да достатъчно подкрепа за приютяване на мигрантите и пред алтернативата за още един милион бежанци от сирийската провинция Идлиб.

Мигранти тръгнаха от Айваджик в провинция Чанаккале по вода към гръцкия остров Лесбос. Поне една лодка с 50 души е достигнала и остров Самос.

Сирийската общност в Истанбул организира автобуси, а на автогарата цели семейства тръгнаха за Едирне – последният голям град преди гръцка територия. 

Себхатулах Амани – бежанец от Афганистан (20 год):В страната ни има война, искахме да намерим друга страна, но и тук имаме проблеми. Нямамe лични документи, осигуровки, не ни дават да работим, трябва да напуснем и сега ще отида в Германия. Чухме, че ще ни дадат разрешение и всички можем да отидем.