Борисов обсъди извънредната ситуация по границата със световните лидери

0

Според премиера, в тази ситуация нито Турция, нито друга държава следва да бъде оставена да се справя самостоятелно.

Дипломатически совалки заради извънредната ситуация. Премиерът Бойко Борисов обсъди вчера по телефона с турския президент Реджеп Ердоган обстановката в Сирия и с мигрантите. В момента няма пряка заплаха за България – е станало ясно по време на разговора.

Борисов смята, че в тази ситуация нито Турция, нито друга държава следва да бъде оставена да се справя самостоятелно, а трябва да се окаже подкрепа. Той определи като ключово прилагането на споразумението ЕС – Турция. От изключително значение, според него е Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Борисов и Ердоган се договориха за среща в понеделник.

Премиерът разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. И апелира Европейския съюз да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия.

В разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, българският премиер изтъкна сътрудничеството ни с Турция във връзка с опазването на границата, която е и външна граница на ЕС.

С гръцкия премиер Кириакос Мицотакис обмениха информация за обстановката по границите. Двамата са се съгласили, че проблемите в региона могат да се решат само с общи усилия и диалог. Според Борисов сътрудничеството между двете страни е ос на стабилност в Югоизточна Европа.

Премиерът е обсъдил ситуацията и с министър-председателя на Хърватия.