Потвърден е кредитният рейтинг на София

12
0

S&P Global Ratings, международна рейтингова агенция, потвърди положителния дългосрочен кредитен рейтинг на София – ‘BBB с положителна перспектива, споделя зам.-кметът Дончо Барбалов в социалната мрежа.

„Агенцията извърши редовното оценяване на финансовото състояние на Столична община, след като се запозна с бюджета на София за 2020 г,, както и с предварителните данни за изпълнението на Бюджет 2019, представени в рамките на бюджетната процедура.“, пише още Барбалов.

София е финансово стабилна и поддържа висока ликвидност, смятат от агенцията. Очакванията са Столична община да продължи по същия начин да осигурява високо ниво на собствени приходи, както до момента.

На 4 декември 2019 г. кредитният рейтинг на столицата беше повишен от ‘BBB- на ‘BBB с положителна перспектива, веднага след като беше повишен рейтингът на България. За момента българската столица е с най-висок рейтинг от всички столици на Балканския полуостров, а тя се присъедини през декември 2017 г. към градовете с инвестиционни рейтинги.