Трети ден от 21-ят международен маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол

11
0

С парад на маскираните, състезателно дефиле на участващите повече от 40 кукерски групи от цялата страна в 21-я международен маскараден фестивал „Кукерландия“ в Ямбол, започна днешният трети ден от проявата. Жури от фолклористи оценява автентичността и оригиналното представяне на народната традиция.

Извън конкурсната програма се представиха и маскарадни формации от Северна Македония, от руския град Руза и град Къркларели в Турция.

Пред културно-информационния център „Безистена“ бе открита изложба на номинираните творби от традиционния международен фотоконкурс „Кукерландия“ и бяха връчени наградите на победителите. Поради опасността от разпространение на коронавируса, за първи път изложбата бе експонирана извън залите на художествената галерия „Жорж Папазов“.
Сред проявите на фестивала днес са възстановки на автентичната кукерска традиция в села на община Тунджа под наслов „Кукериада“, традиционната изложба „Маскарад“ на творби на художници от Ямбол и региона, пресъздаването на традициите на народния обичай „Сирни Заговезни“, базар на занаятите и на балканската кухня, работилници за сувенири и украшения, както и ново попълнение на алеята на гигантските кукерски маски в градския парк.
Парадът на маскираните ще продължи и през утрешния последен ден от фестивала.

Международният маскараден фестивал „Кукерландия 2020“ се провежда под патронажа на Министерството на културата.