Антикорупционна партия спечели парламентарните избори в Словакия

0

Антикорупционната опозиционна партия „Обикновени хора и независими личности“ (ОЛаНо) печели парламентарните избори в Словакия, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки окончателните резултати от преброяването на гласовете.

ОЛаНо получава 25,02 на сто от гласовете, изпреварвайки управляващата партия „Смер“, подкрепена от 18,29 на сто от избирателите. Подкрепата за ОЛаНо – движение с проевропейски и пронатовски позиции -нарасна през последните седмици поради скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му.

Игор Матович заяви, че ще разговаря с лидерите на три други дясноцентристки партии, за да сформират правителство, което може да има над 90 места в парламента със 150 депутати. Сегашните коалиционни партньори на „Смер“ – ултранационалистите от „Словашка национална партия“ и партията на етническите унгарци „Мост-Хид“ не успяха да влязат в парламента.
Не се оправдаха и очакванията, че крайнодясната „Народна партия „Наша Словакия“ на Мариан Котлеба може да подобри позициите си. Тя получи по-малко от 8 процента от гласовете.