Национален оперативен щаб, 8.00ч.: Няма регистриран случай на коронавирус у нас

6
0

Все още няма регистрирани случаи на коронавирус у нас. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08:00ч.

Професор Венцислав Мутафчийски заяви, че в Европа единствено Чехия е регистрирала случаи с трима пациенти. Той обобщи, че в цяла Европа случаите са надхвърлили 2000 – 2156 души към 6 ч. тази сутрин.

Проф. Венцислав мутафчийски: Най-голям ръст печели Италия, която е на първо място в света по новорегистрирани случаи. Следващата е Южна Корея, Иран, а Китай е на четвърто място по новорегистрирани случаи.
Германия и Франция се изравниха както в предишните дни – по 120 регистрирани случая. От региона продължава да няма регистрирани случаи в Сърбия и Турция, в Северна Македония остава един, в Румъния са трима, в Хърватска вече са 11 случая.

Професорът уточни, че смъртността в Европа продължава да е ниска – 36 човека, като преобладаващо е в Италия и два смъртни случая във Франция отпреди една седмица. В световен план над 80 000 случая са регистрирани със заболяването. Смъртността сред тях е 3055 човека към тази сутрин. Но расте и броят на новоизлекуваните – 45 000 души, напълно възстановени.

Проф. Венцислав Мутафчийски: Във ВМА са постъпили двама човека през последното денонощие. Няма новопостъпили през нощта. За страната очакваме да пристигнат проби, които по наша информация трябва да пристигнат от Плевен и Дупница. За други дестинации не са обявени.

Проф. Тодор Кантарджиев: Фактически по предложение на оперативния щаб Министерството на здравеопазването реши да се създадат две допълнителни лаборатории за диагностика на коронавируси. Това е лабораторията, която се разкри вече в Университетска болница в Стара Загора и лабораторията, която е разкрита в Университетска болница „Света Марина“ във Варна. Референтната лаборатория на центъра снабди тези лаборатории с началните тестове.