еп-готви-за-обсъждане-резолюция-за-българия

Честването на Националния празник в Шумен започва с ученически дебат

6
0

Честването на Националния празник – 3 март в Шумен започва днес с ученически дебат „Трябва ли у децата да се възпитава чувство за национална гордост?“. Дискусията ще се състои от 14.00 часа в танцувалната зала на Младежкия дом в града, с участието на ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ и ПЕГ „Никола Вапцаров“. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

В концертната зала на Младежкия дом, от 14.00 часа, ще има и безплатна прожекция на историческия филм „Героите на Шипка“.

Програмата на 3 март ще започне в 10.00 часа в църквата „Свето Възнесение Господне“, където ще бъдат отслужени заупокойна молитва за загиналите воини и опълченци за Освобождението на България, и молебен за здраве. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на капитан Колесников в двора на храма.

Общинската администрация отправя покана към гражданите да се включат от 11.00 часа в голямо българско хоро на площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, заедно с танцьори от НЧ „Асен Златаров-1872“ и други непрофесионални танцови групи.

Час по-късно на сцената на театъра ще бъде представен спектакъл „Памет българска“, с участието на Ансамбъла за народни песни и танци „Шумен“, хор „Родни звуци“, актьори от театъра и ученици от СУ „Сава Доброплодни“. Входът е свободен.
Кулминацията на честването в Шумен ще е тържествената вечерна заря-проверка, която ще се състои от 18.30 часа на площад „Кристал“, пред Паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров.

На 3 март, от 9.00 часа, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението на България в Шумен и села в общината.