Гърция съобщи за 10 хил. недопуснати мигранти, Турция заяви, че 100 хил. са вече в ЕС

5
0

Хиляди мигранти прекараха нощта на открито в района на Одрин. Голяма част от тях са блокирани между турския граничен пункт Пазарпкуле и гръцкия – Кастаниес, в т. нар. „ничия“ територия, между Турция и Гърция. През последното денонощие Атина и Анкара влязоха в задочен спор за броя на мигрантите, които от Турция са преминали на териотрията на Европейския съюз.

Късно снощи в Туитър турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че през Одрин на територията на ЕС са напуснали Турция 100 577 мигранти. Това предизвика светкавична реакция на гръцкото външно министерство, което обяви, че Анкара провежда кампания по дезинформация и съобщава за 10 000 мигранти, които не са допуснати да влязат на територията на Гърция от Турция.

В същото време над 17 000 е броят на тези, които са блокирани в „ничията“ територия на границата между Турция и Гърция

На граничния пункт Кастаниес непрекъснато пристигат полицейски и военни части на Гърция, които да охраняват границата. Гръцкият министър на отбраната съобщи за над 70 мигранти, които са успели незаконно да преминат границата, но веднага са задържани и срещу тях се водят следствия и ще бъдат изправени пред съд.

В момента над 40 000 са мигрантите в района на Одрин, които искат да тръгнат през Гърция и Балканите към Германия, Франция, Белгия и Холандия.

Има опити на малки групи мигранти, които са забелязани на турска територия в близост до границата с България, в близост до границата с Гърция.