Музеят в Търговище подарява националното знаме на всеки посетител на Трети март

0

Музеят в Търговище подарява националното знаме на всеки посетител в празничния Трети март. Входът ще е свободен, а дошлите в културната институция ще могат да си закупят и книги, съобщи директорът Магдалена Жечева.

За продажба ще бъде представена книгата „Непокорният“, посветена на поп Сава Катрафилов – съратник и член в щаба на четата на Христо Ботев, учителствал в Търговище. Автор е правнукът на героя – Георги Катрафилов, наш съвременник. Средствата от продажбата на книгата се събират за построяването на паметна плоча на загиналите 22-ма Ботеви четници, погребани в село Мраморен, Врачанско.

В музея може да се закупи и алманахът „Възкресение в зарево от пожари“, посветен на Освобождението на град Търговище, издание на Регионалния исторически музей в областния град.

В Славейковото училище изкушените от историята могат да видят постоянната експозиция „Възрожденска класна стая“ и изложбите „От Виена и Константинопол“; „Началото“ посветена на 60 години професионално музейно дело в Търговище; „Да рисуваш със светлина!, която е щрихи към историята на фотографите в Търговище и „Велик е нашият войник“.