OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В Пазарджик 3 март беше отбелязан с тържествена церемония и празничен концерт

2
0

Стотици жители на Пазарджик се стекоха днес на площад „Константин Величков“ за честването на Националния празник.
Под звуците на „Мила Родина“, изпълнен от духов оркестър, кметът Тодор Попов издигна знамето на Република България. В небето полетяха десетки балони с националните цветове – бяло, зелено, червено.

„3 март – ден за почит, ден за памет и преклонение, ден за размисъл. Ден, в който предизвикваме себе си, и се вглеждаме в себе си, за да се извисим. Днес имаме свободата, извоювана и поверена ни преди 142 години, а това е огромен дълг“, каза в тържественото си слово Попов. Трети март е ден, в който патетиката е задължителна и ние, потомците на онези храбри мъже и жени, извървели своята Голгота след пет века мъченичество, скланяме глава и благодарим!, заяви още кметът на Пазарджик.
Празничните прояви започнаха в катедралния храм „Свето Успение Богородично“ с молебен за здраве и благополучие, след което бяха поднесени цветя пред паметниците на личностите, свързани с национално-освободителните борби.

Тържествата продължиха с концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, а под звуците им десетки жители и гости на Пазарджик извиха български хора на централния градски площад.