10-000-лева-глоба-за-мъж-нарушил-карантината-във-варна

НАП-Добрич е възстановила 145 000 лева надвнесен данък на граждани

2
0

НАП-Добрич е възстановила 145 000 лева през 2019-а на 733 граждани, които са надвнесли данък върху доходите си. А през новата данъчна кампания – до края на февруари, надвнесен данък от 26 000 лева са получили 106 данъкоплатци, съобщават от местния офис на агенцията.

Това са хора, които ползват данъчно облекчение за намалена работоспособност, както и при доброволно осигуряване и застраховане. Облекчението се ползва и от млади семейства, а също така при дарения и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, пояснява Красимир Павлов, главен експерт в звеното „Комуникации“.

Граждани, които искат да възстановят недължимо платени суми за данък върху доходите, трябва да подадат годишна данъчна декларация до 30 април, напомнят от местната приходна администрация. В новата данъчна кампания отпада задължението към декларацията да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК или НЕЛК за намалена работоспособност или за деца с увреждания. Данъчните облекчения могат да се ползват, ако не е предвидено принудително изпълнение на публични задължения, допълват от НАП-Добрич.