Езиковата гимназия в Разград вече има нов физкултурен салон

2
0

Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград вече има нов физкултурен салон. Спортната зала бе официално открита днес с водосвет. Директорът на учебното заведение Пейчо Георгиев определи този ден като исторически за гимназията. Щастливи сме, че след 135 години от построяването на сградата на училището към него вече има модерно съоръжение за провеждане на часовете по физкултура, каза Георгиев и изказа благодарности към старото и към новото общинско ръководство за оказаното съдействие за реализацията на проекта. Кметът Денчо Бояджиев пожела физкултурният салон да се ползва най-рационално и изрази убеденост, че тук ще се създадат бъдещите републикански, европейски и световни шампиони.

Физкултурният салон е изграден в югоизточната част на общия двор на Езиковата гимназия и Основно училище „Никола Вапцаров“, чиито възпитаници също ще ползват съоръжението. Новата сграда е със застроена площ от 1513 кв. м. Спортната зала е с комбинирани игрища за баскетбол, волейбол, бадминтон и футбол на малко поле. Има също зали за аеробика и фитнес, сауна. Салонът разполага със съблекални, санитарни възли и душове, помещения за преподаватели и складови помещения. Отоплението на салоните се извършва чрез енерговъзстановяващи блокове, а на покрива на сградата са разположени и монтирани десет броя слънчеви колектори.

Изграждането на физкултурния салон е част от проекта на община Разград за ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на града. Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма „Региони в растеж“ и е част от Инвестиционната програма на общината. Стойността му е 9 897 137 лева.

След официалната част в новата спортна зала бе проведен и първият спортен мач, като един срещу друг се изправиха волейболните отбори на учителките и на ученичките от Езиковата гимназия.