Годишнината от рождението на Тодор Александров чества Благоевград

3
0

139-годишнината от рождението на Тодор Александров чества благоевградската общественост. Пред бюст-паметника на революционера бяха положени венци и цветя, а в ритуала се включиха много граждани.

Тодор Александров е последният рицар на Балканите по отношение на неговата визия как трябва да се развива Вътрешната македонска революционна организация /ВМРО/, каза пред репортер на БТА във връзка с годишнината Кирил Алексиев – директор на историческия музей в града. По думите му Тодор Александров остава верен на своите принципи, които не предава в нито един момент от живота си. „Той е човек, който стои до края зад своите идеали и плаща с живота си за това“, допълни Кирил Алексиев.

Директорът на историческия музей в Благоевград посочи, че двайсете години на миналия век са белязани от изключително сложна и заплетена ситуация за България, за Балканите и за света като цяло. В тази ситуация Тодор Александров успява да възстанови организацията и да изгради ясни критерии за това как трябва да се развива революционното дело, без да се плаши от възможни усложнения и външни фактори, допълни Кирил Алексиев.