Без предпазни средства срещу COVID-19 в големи болници, медиците не говорят, за да не бъдат уволнени

21
0

Ситуацията в София:

*Маски в аптеките няма, няма и да има скоро

*Маски и предпазни средства не достигат в болници и поликлиники

Предпазните маски срещу респираторни заболявания, какъвто е грипът, свършиха в аптеките не само в малките, но и в големите градове. Те липсват и на повечето места в столицата вече от близо седмица, установи проверка на „Държавник”.

Дефицитът започна да се очертава още в началото на февруари, когато стана ясно, че в Европа са проникнали и първите случаи на коронавируса от Китай, поясниха фармацевти. Към момента в повечето аптеки маски няма дори за аптекарите, макар и да сме все още в сезона на грипа и острите респираторни заболявания.

“Ооо, поне от месец нямаме! И в складовете няма“ – отговарят в не една аптека на въпроса ни „Имате ли хирургически маски за лице или маски с филтър?“.

Предвид липсата на предпазни средства по аптеките се очакваше и криза в болничните заведения. Тя вече е факт. Достатъчно предпазни средства няма дори в най-големите болници в столицата. Това научихме днес от медицинско лице пожелало анонимност. Жената бе категорична, че ситуацията е трагична, но отказа да говори тъй като се страхува, че може да бъде уволнена.

Ситуацията в Шумен:

*Полицаи издирват евентуално заразени без предпазни средства
* На 27 февруари имало запас с предпазни средства за 5 дни – съответно днес вече няма

„Имаме пробелем с издирването и карантинирането на контактните с тримата шуменци, които са в болницата в Шумен. За съжаление ни отказват съдействат, но ще бъдем настоятелни и днес ще продължим да ги издирваме със съдействието на ОДМВР Шумен“, поясни д-р Калоянова.

Междувременно стана ясно, че в търговската верига липсват предпазни материали като маски и ръкавици. Без предпазни материали са и полицаите, ангажирани с издирването на контактните лица.

„Предпазните материали са първият ни проблем. Имаме резерви от минали години, но те ще ни стигнат за около 5 дни. Другият ни проблем е легловата база, с много компромиси можем да осигурим до 50 легла, но имайте предвид, че болницата прелива от пациенти. Имаме дефицит и на медицински персонал, който е на ръба на силите си“, посочи д-р Костов и поиска помощ от кризисния щаб за набавянето на предпазни материали.

Поради липсата на предпазни материали от първа необходимост, КОЦ Шумен са дали заявка на частна фирма да им ушие 500 маски и престилки.

Ситуацията във Враца:

*От центъра за спешна медицинска помощ във Враца се оплакаха от липса на предпазни средства

*Един от дванайсет екипа има предпазни средства
* Областната дирекция по храните ще дарява предпазни средства на медици

„Спазваме наложените хигиенни правила, но за екипите ни няма достатъчно предпазни маски. Липсват и специализирани облекла. Разполагаме само с 3 броя, които стигат единствено за 1 екип, а те са 12. Ще определим 1 линейка и медици към нея, които да са в готовност за транспортиране на пациент със съмнения за коронавирус“, заяви по време на срещата директорът на ЦСМП-Враца д-р Галя Лещарска.

От РЗИ-Враца уточниха, че при тях има 80 бр. специализирани облекла, както и имат уверението от областната дирекция по храните, че ще им предоставят за ползване 600 екипа от техните.