ес-прие-единна-система-за-трансграничното-движение-на-хора-в-шенген

България ще поиска от ЕС средства за оборудване на граничарите

18
2

България ще поиска от ЕС средства за оборудването на нашите граничари. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред български журналисти в Брюксел при пристигането си за извънредното заседание на Съвета на ЕС, посветено на обстановката по гръцко-турската граница.

Министърът засега не уточни сумата, която ще бъде необходима на нашата страна, но уточни, че дирекциите в МВР са подготвили разчети за своите нужди. Маринов добави, че засега не се налага изпращането на още служители от европейската гранична служба Фронтекс у нас. По неговите думи България е готова да изпрати втори свой кораб в помощ на гръцките гранични патрули.

Маринов уточни, че у нас няма криза, каквато се наблюдава в Гърция, но не изключи възможността това да се промени. Където е кризата в момента, се събират трите граници – на България, Гърция и Турция. Това се случва на 30-40 километра от нашата граница, ние сме в пълна готовност. Трябва да се подготвим, когато няма криза, заяви министърът.
Той определи обстановката по българо-турската граница като нормална и без съществени промени в последните месеци. По неговите думи има единични опити за незаконно преминаване на браздата. Министърът определи днешната извънредна среща на своите колеги от ЕС като изключително наложителна.

2 КОМЕНТАРИ

  1. и как точно не е уточнена сумата, обаче дирекцията на МВР си имат отчет смисъл искате да кажете те имат ценоразписите и всичко нали пример 1млн ама ние ще поискаме едно 10 млн та да има по равно да си краднем