Сергей Лавров идва в България

9
0

Министърът на външните работи Сергей Лавров ще посети България през април. Това обяви в интервю за БНТ председателят на Групата за сътрудничество в горната камара на руския парламент Василий Иконников.

Руският сенатор Василий Иконников, който определя себе си като „изявен българофил“, не знае дали президентът Владимир Путин ще посети България, но Сергей Лавров ще го направи през април.

Василий Иконников, предс. на Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация: Министрите на външните работи никога не идват просто ей така да си пийнат по един чай или по една чаша вино или просто да поговорят с колегите си. Със сигурност ще има нещо.

Дошъл за честванията на 3 март, Василий Иконников с интерес следи и миграционната криза на юг от България. За конкретната криза на гръцко-турската граница има своя теза.

Василий Иконников, предс. на Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация: Това е всъщност голям проблем на ЕС и на Турция. Проблемът е изкуствен. Мисля, че усилията на българското правителство са правилно насочени.

Ролята на Русия в Сирия е ключова за миграционните движения. С интерес се очакват резултати от разговорите между президентите Путин и Ердоган.

Василий Иконников, предс. на Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация: Съгласен съм с Вас, че Русия играе една от ключовите роли и Русия е заинтересована от това, в Сирия да има мир и по принцип на Балканите също да е спокойно. Затова тук усилията на Москва и усилията на България съвпадат.

Василий Иконников, предс. на Групата за сътрудничество на Съвета на Федерацията на Руската федерация: България има своите национални интереси и ще се съгласите с мен, че „Балкански поток“ е икономически изгоден проект – първо, за самата България. България ще получава пари за това. Защо България трябва да се отказва от проекта? Под влияние и в угода на какви интереси и страни? Затова с одобрение се отнасям към твърдата линия на българското правителство и ръководството на страната „Балкански поток“ да се реализира. Това е напълно правилно и отговаря напълно на интересите на България и Русия ще я подкрепя.

Казва, че шпионските скандали между България и Русия са изкуствени. И няма да навредят на двустранните ни отношения.