нова-доставка-на-противогрипна-ваксина-в-плевен-до-края-на-месеца

Съветът по култура в Плевен се противопостави на намалените средства за култура в Бюджет 2020

2
0

Общественият експертен съвет по култура в Плевен се противопостави срещу намалените средства за тази сфера в приетия Бюджет 2020.

На заседанието си експертите подкрепиха декларация, в която се настоява да не се намаляват субсидиите за културата, включително и за Драматично-кукления театър „Иван Радоев“.

Плевенската община по традиция е от общините в България, която отделя средства от местния бюджет – около половин милион лева, в подкрепа на професионалните културни институти – театър и филхармония, посочиха експерти от съвета. Те уточниха причината – отпуснатите от държавата субсидии не достигат за създаване на качествен културен продукт. Тази плевенска традиция допринася за развитие на двата института, които имат национални достижения, затова не трябва да бъде прекъсвана, бяха категорични експертите.

Плевенският театър е на 101 години, създаден в трудно за България време, припомни директорът Васил Василев. По думите му не е обяснимо днес, през новото хилядолетие, при многократно увеличен общински бюджет, да се отнемат средства за театър. Той посочи, че трупата само през миналата година е изнесла над 380 представления, спечелила е награди в международни фестивали, пълнила е престижни зали, включително и в столицата. В Плевенския театър са привлечени на работа 17 млади специалисти от София.

На заседанието се противопоставиха на решението на Общинския съвет за намаление на средствата за култура представители на музикалните среди, галерии, библиотеки, музеи. Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че според него Бюджет 2020 е незаконосъобразен и той ще наложи вето на документа, след което очаква отново да бъде обсъден, а това дава шанс пропуските да бъдат отстранени.