Данаил Кирилов коментира новата Концепция за наказателна политика

0

В Народното събрание се състоя обсъждане на проекта за нова Концепция за наказателна политика с обхват 2020-2025 година. Присъстваха депутати, представители на съда, на прокуратурата и на неправителствения сектор.

Пред медиите министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че гаранция за изпълнението на новата концепция е „обстоятелството на нейното създаване“, което, както отбеляза, е било резултат на професионалната отговорност на участниците в подготовката й.

„За да бъде успешна тази концепция, е необходима много работа, последователна, без колебания и стъпки назад“, коментира министър Кирилов.

Преобладаващото мнение на участниците в обсъждането е, че концепцията за наказателна политика е добра. Такова беше мнението и на опозицията в лицето на БСП. Крум Зарков предложи „джентълменски да се разберем“ и да бъде преустановена работата по множеството законопроекти за промени в НК, изготвени от народните представители, докато не се приеме новата концепция. Той отбеляза още, че концепцията трябва да бъде превърната в работещ инструмент.
Пред журналисти министър Кирилов изрази съгласие с предложението на Зарков и заяви, че не трябва да се разглеждат промени в НК свръхспешно.

При обсъжданията на новата наказателна политика думата взе и бившият конституционен съдия Румен Ненков, който заяви, че в концепцията липсват някои неща, сред които са престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни. Той посочи, че Законът за детското правосъдие „седи на трупчета“ в министерството.

Правосъдният министър отговори, че законът ще бъде внесен до края на март за междуведомствено обсъждане. По думите му, във връзка с него има междуинституционално несъгласие. Министър Кирилов отбеляза, че ако законът е бил публикуван още когато е станал готов, ситуацията е щяла да наподобява тази с Истанбулската конвенция и Стратегията за детето.
Помолен да обясни, министърът каза пред медиите, че документи като конвенцията и стратегията са предизвикали остра критика в обществото, а първоначалната атака срещу тях е била осъществена с неистински и манипулативни аргументи. Това е довело и до липсата на възможност да се проведе задълбочен дебат по тях.

Правосъдният министър заяви, че относно Закона за детското правосъдие може да се направи предварителна информационна кампания сред гражданите, като отбеляза, че министерството има капацитета да направи това. Все пак Кирилов допълни, че ако заради негативна реакция от обществото премиерът нареди този закон да не се внася, той ще се съобрази.

Попитан за развитието около екстрадицията на Васил Божков, министър Кирилов отговори, че документите вече са внесени в министерството на правосъдието на ОАЕ. Той добави, че е изпратил искане за екстрадиция и за мажоритарния собственик на ПФК „Левски“ Георги Попов, задържан в ОАЕ заедно с Божков.