затвориха-съда-в-благоевград-заради-коронавирус

Съдът в Кюстендил наложи наказания на албанци, недекларирали на границата голямо количество валута

3
0

Районната прокуратура в Кюстендил е постигнала споразумение със защитата на албанските граждани – Е.Л. / 30 години/ и Х.Ш. /67 години/, обвинени за недекларирана от тях валута при преминаване на границата на страната при ГКПП „Гюешево“, съобщиха от прокуратурата.

Чужденците пристигнали с микробус с албанска регистрация, пътуващ от София за Тирана на 10 февруари. При проверка шофьорът и пътниците заявили, че нямат нищо за деклариране. Впоследствие обаче митническите служители открили в личния багаж на единия 62 000 британски паунда, а в другия 60 000 британски паунда. Освен това в портфейл и в джоба на якето на единият от двамата чужденци били открити още 5150 британски паунда, 270 евро и 15500 албански леки. Стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери, уточниха от прокуратурата.

Съдът е одобрил сключеното между страните по делото споразумение, с което на Х.Ш. е определено наказание „глоба“ в размер на 1/5 от стойността на недекларираните парични средства – 30 249 лева. На Е.Л., който има и българско гражданство, е наложена глоба в размер 28 644 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.